KAKO PRAVILNO UZIMATI LEKOVE

KAKO PRAVILNO UZIMATI LEKOVE

Iz ličnog iskustva u kontaktu sa pacijentima primetila sam da vrlo često pogrešno uzimaju svoje lekove i onda se žale da isti ne deluju.

 

U čemu je problem?

 

Problem se odnosi na tablete. U zavisnosti od proizvođača i farmakoterapijskog efekta postoje različite veličine tableta – tj. tablete od 2, 5, 10… 100, 150, 300 mg…  Veoma je važan izgled tableta koji se u stvari odnosi na to da li je tableta podeljena jednom crtom na dva dela ili krstićem na četiri dela. Zašto je ovo važno? Iz jednostavnog razloga jer će samo tako ½ ili ¼ tablete imati svoj terapijski efekat.

 

U čemu je  zapravo suština?

 

Jednostavno – deleći tako tabletu proizvođač Vam GARANTUJE TAČNO ½ odnosno ¼ aktivne supstance leka u svakoj polovini tj. četvrtini tablete.

Aktivna supstanca je u stvari Vaš lek – pa zato i većina lekova i ima svoje ime po aktivnoj supstanci (npr. Ibuprofen, Propranolol…). Pri procesu proizvodnje tableta aktivnoj supstanci se dodaju različiti aditivi tj. supstance koje koriguju ukus i miris same tablete, supstance koje održavaju vlažnost tablete, razne vezivne supstance, nosioci aktivne komponente leka itd. Naravno sve te dodatne supstance su neškodljive za naše zdravlje i u službi su aktivne materije tj. leka. Kad je količina aktivne supstance u jednoj dozi npr. 50mg – onda takva tableta nema nikakvu crtu ili krstić i NE MOŽE se deliti na manje doze. U takvoj tableti se ne može znati u kom se njenom delu nalazi aktivna supstanca i kad je delite njeno korišćenje neće imati terapijski efekat.

KAKO PRAVILNO UZIMATI LEKOVE

Da bi lek delovao neophodno je pridržavati se tačnog režima doziranja. Naime, ako je rečeno da uzimate ½ odnosno ¼ tablete onda će ta količina leka i imati efekta.

Nemojte NIKADA uzimati 1/3  tablete ili deliti tablete koje su nedeljive. Nikakvo seckanje, grickanje ili lomljenje tablete koja je nedeljiva neće imati efekta.

Obavezno konsultujte Vašeg doktora ili farmaceuta o fizičkom izgledu tableta koje su Vam propisane.

Poštovane kolege doktori OBAVEZNO se informišite, kod predstavnika farmaceutske kuće o veličini tableta i mogućnostima njihove podele na manje doze, tj. 1/2,  1/4, 1/3…

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

52 thoughts on “KAKO PRAVILNO UZIMATI LEKOVE

  1. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme.
    Did you make this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own blog and would like to find out where you got this from or exactly what the
    theme is called. Thanks!

  2. Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so
    I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
    Fantastic blog and excellent design.

  3. Hello would you mind letting me know which webhost you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different
    web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
    Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price?
    Many thanks, I appreciate it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *